събота, 6 август 2011 г.

Двама пешеходци загинаха, след като бяха пометени с бясна скорост на столичния бул. „България”








Премазани на спирка

Двама пешеходци убити при нощна гонка

Колче на автобусната спирка беше премазано след катастрофата между двете коли.

ЙОРДАН ЙОЧЕВ, НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

06.08.2011

Прокурорският син Бисер Андреев.

Людмил отказа да говори.

АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ, bTV

Аудито остана неподвижно в близката градинка след сблъсъка.

Двама пешеходци загинаха, след като бяха пометени с бясна скорост на столичния бул. „България”. 39-годишната Паола Тодорова и Николай Спасов на 34 г. се прибирали от рожден ден по тротоара един час след полунощ, когато ги връхлетели БМВ 323 CI и „Ауди“ модел А4. Зад волана на беемвето е бил синът на обвинител от Софийска градска прокуратура, научи „Монитор”. Една от първоначалните версии е, че шофьорите на двете коли са се гонили, но докато не се изяснят точните обстоятелства, разследването ще се води срещу неизвестен извършител.

Жестоката трагедия стана в отсечката между кръстовищата на булевардите „Акад. Гешов” и „Гоце Делчев” в района на спирка пл. „Ручей”, където около 1 часа вървели двамата приятели. Нищо неподозиращите пешеходци

били буквално премазани от хвърчащите автомобили

Предполага се, че скоростта на луксозните возила е била висока над 120 км/ч, защото машините помели по пътя си дърво, стълбове от спирката, разорали градинката и спрели на около 50 метра от жертвите си. Очевидци от близката бензиностанция извикали линейка, която обаче дошла чак след 15 минути. Паола починала на път за болницата, а приятелят й Николай издъхнал във Военномедицинска академия.

Шофьорите на автомобилите се отървали без драскотина. Пристигналите на място полицаи изпробвали водачите с дрегер, но пробите им били отрицателни. Според столичната полиция единствено това, че не са пили, била и

причината да не бъдат арестувани

Засега първоначалната информация, с която разполагат разследващите, е, че 23-годишният шофьор на аудито Людмил се движел в средната от трите ленти. В лявото бързо платно карал Бисер Андреев, който е син на прокурор Венцислав Андреев от Софийска градска прокуратура. Смята се, че беемвето започнало да се прибира в средната лента и със задната си част закачило аудито. След докосването двете коли започнали да се въртят на мокрото платно и станали неуправляеми, поради което излетели от пътя и блъснали пешеходците. От КАТ лаконично съобщиха само, че за трагедията вероятно е допринесъл падналият проливен дъжд и малкият опит на водачите.

В момента е започнало разследване срещу неизвестен извършител, като се работи по няколко версии. Според първата едната кола се е движела по-бавно, докато другата се е опитвала да я засича и изпреварва неправилно. Втората хипотеза е, че шофьорите, въпреки че

не са се познавали помежду си

са си спретнали гонка, след като случайно се оказали по едно и също време на столичния булевард „България”. От Пътна полиция посочиха, че ограничението в отсечката на инцидента е 70 км в час, като се предполага, че колите са го превишили сериозно. В протокола за катастрофата е посочено „несъобразена скорост”.

„Когато са налице фактори като мокра настилка от скоро паднал дъжд, неопитни водачи и мощни коли в ръцете им, са възможни подобни инциденти”, коментира шефът на столичния КАТ Богдан Милчев. В момента автотехнически експертизи трябва да установят с каква скорост са се движели колите. Спирачен път по платното няма, за което може да е допринесъл и падналият дъжд”, обясниха експерти.

Двамата водачи са имали общо 7 акта, откакто са взели шофьорски книжки - единият имал 4, а другият 3. Нарушенията са били неправилно паркиране, лека катастрофа с минимални щети, неправилно движение. За провиненията на Бисер и Людмил са им били отнети общо 6 контролни точки.

Паола остави сираче

39-годишната Паола Тодорова е женена и има дъщеря на 12 години. Жената работела в супермаркет Била като касиерка и във фаталната нощ била на рожден ден. „Боже, какво ще правим сега. Легнах да спя, но то сън не ме хваща. Детето сме го пратили в Ямбол, за да не е тук в София “, разказа баба Лили, която е свекърва на загиналата. Именно на тази баба е кръстено и детето. Жената научила за трагедията от сина си, който й се обадил по телефона.
.
Бисер работел в Съдебна охрана
21-годишният Бисер Андреев работи като младши сержант в Съдебна охрана, показа проверка на „Монитор”. Младежът започнал работа в звеното по конвоиране на арестанти и затворници преди 2 години. Той е назначен веднага след като завършил училище, обясниха колеги на Андреев. В деня на инцидента съдебният охранител бил в отпуска. Преди да излезе от службата, той оставил там на съхранение служебното си оръжие. В себе си носел само служебна карта. Колеги на Андреев обясниха, че при такива казуси МВР уведомява шефа на звеното. Сформира се комисия, която решава дали да отстрани временно от работа служителя и дали се налага прекъсване на отпуската му.
.
Обвинителят Венцислав Андреев: Това е огромна трагедия
„Това, което се случи, е голяма трагедия”, заяви вчера прокурорът Венцислав Андреев. Той отказа да коментира случая по същество и пожела да изкаже съболезнования на близките на жертвите. „Всички сме в шок. Синът ми е бил участник в ПТП-то снощи (в четвъртък вечерта – б.а.). Много съжалявам за станалото. Не го пожелавам на никой родител. Синът ми е голям човек и ще понесе своята отговорност. А каква ще бъде тя, ще разберем от разследването. Искам да поднеса своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите”, допълни още Андреев.
.
Питат ВКП кой да гледа делото
Върховна касационна прокуратура трябва да реши кой ще разследва тежкия инцидент на бул. „България”. 16 часа след катастрофата делото все още не е разпределено на прокурор от Софийска градска прокуратура. Тъй като в произшествието има замесен син на обвинител от тази магистратура, най-вероятно случаят ще бъде разпределен за разследване на друга прокуратура от страната. Това се налага, тъй като се очаква, че голяма част от колегите на Венцислав Андреев ще си направят самоотвод, тъй като са работили заедно. Възможно е да се командирова и обвинител от друга магистратура, който да поеме разследването. Запознати обясниха пред „Монитор”, че обвинителят често се е занимавал с дела за катастрофи и пътни инциденти.
.
Слагат еластична ограда на опасния завой
Специална еластична ограда може да бъде поставена на мястото на трагедията, обясниха вчера експерти по безопасността. През 2005 г. на същото място е имало и други трагедии със загинали пешеходци. При един от тях жертвата е излизала от близкия подлез, когато е била връхлетяна от автомобил. Имало и идентичен случай и с други двама прегазени.
.
700 коня „Мустанг” се заби в подлез, водачът на място
Шофьор с 33 акта

ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ

Шофьор загина на място, след като се заби с мощната си поръчкова кола „Форд Мустанг” в подлез. Юли Рашев се движил по Ботевградско шосе от Подуяне към кв. „Сухата река“, когато доработената му до 700 конски сили машина поднесла и с висока скорост се забила във входа на пешеходния подлез. Двамата спътници на шофьора са невредими.

В автомобила миришело на алкохол, поради което се чака кръвната проба.

Засега за разследващите установяват подробности около удара, защото колата от лявата страна на шофьора била невредима. Доста повече щети имало по дясната й страна, където се е возил спътникът му. В момента са взети следи от кръв, които били в купето, за да се установи точното положение на всички пасажери в автомобила. Справка в масивите на КАТ показа, че през годините той е нарушил правилата за движение по пътищата 33 пъти. 3 пъти е възстановявал точки.

„След този случай ще помислим как да оправим закона така, че да не могат да се възстановяват точки толкова лесно. Мислим шофьорите да имат това право само веднъж в годината, а тези, които са причинявали катастрофи – веднъж на 2 години”, каза шефът на КАТ София Богдан Милчев.
.
23-годишен помете младеж
18-годишен младеж загина, а малолетната му спътница бере душа в пазарджишката болница, след като шофьорът се вживял в ролята на Шумахер, решил да изпробва конските сили на колата си и ги помел на банкета по пътя между Батак и курорта Цигов чарк. Трагедията се е разиграла в четвъртък около 22,45 часа на пътя от историческото градче към летовището. 23-годишният Георги С. от село Памидово решил да изпробва възможностите на аудито си и подкарал немското возило с несъобразена скорост по шосето, което от 1 август поема целия трафик от Пазарджик за Велинград поради ремонта на пътя през дефилето на река Чепинска. Вследствие на високата скорост младият водач загубил управлението над автомобила, той напуснал пътното платно и помел движещите се по банкета В.Г. на 18 г. от пазарджишкото село Црънча и 15-годишната му спътница от областния град. Шофьорът е тестван от екип на Пътна полиция с дрегер, като уредът отчел 0,48 промила концентрация на алкохол.

в мо / crimebgtimes.blogspot.com

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket