понеделник, 8 август 2011 г.

Разстреляха шеф на заложни къщи - Васко Обелския






Двама маскирани причакали Васко Обелския в храстите пред дома му

Разстреляха шеф на заложни къщи

Извършителите гърмели без заглушител и избягали със скутер

Вратата на фолсвагена и щората на близкия железарски магазин, които бяха надупчени след стрелбата.

ЙОРДАН ЙОЧЕВ

08.08.2011

СНИМКИ БОЙКО КИЧУКОВ, БУЛФОТО

Собственик на заложни къщи е бил разстрелян хладнокръвно пред дома си в столичния квартал „Обеля”. Покушението е извършено около 23 часа на паркинга до блок 108.

40-годишният Васил Георгиев, известен с прякора Обелския, се прибирал заедно с жена си Лиляна. Паркирал сивия „Мерцедес” C клас купе, който обикновено бил шофиран от дъщеря му, и тръгнал към входа. Още преди да направи няколко крачки проехтели изстрели, вероятно от пистолет без заглушител. Първите куршуми покосили едрия мъж в гърба. Обелски бил тежко ранен, но инстинктивно тръгнал към платения паркинг срещу блока си, за да се скрие зад колите. Маскираният извършител продължил да гърми срещу бягащата мишена, като два от куршумите пронизали щора на близкия железарски магазин, докато друг попаднал в предната дясна врата на паркиран пред блока „Фолксваген Голф”. Следи от куршуми личаха вчера и по тротоара, като оловото беше направило малки дупки в асфалта. Въпреки опитите на Георгиев да избяга, силите му стигнали до средата на платното, където се

свлякъл от болка

Тогава до него се приближил наемникът и натиснал още два пъти спусъка контролно, като оловото ранило жертвата в областта на корема.

Секунди по-късно стрелецът се качил на скутер, на който го чакал съучастникът му, който вероятно освен шофьор, е изпълнявал ролята на съгледвач, и двамата изчезнали.

„Чух няколко последователни гърмежа, не мога с точност да ви кажа колко бяха, но може би 4-5. След кратка пауза се чуха още два, след което всичко притихна”, разказа човек от блока на Обелски. Мъжът изчакал малко и слязъл, за да види какво става.

„Помогнах да го качат в линейката, беше още жив, когато дойде „Бърза помощ”

но не можеше да говори, чуваше се само някакво хъркане”, посочи още съседът на Георгиев.

Според разследващите извършителите са чакали от засада Обелски от храст, намиращ се по диагонал на входа. От него имали добра видимост към двете улици, по които можела да се прибере жертвата. Криминалисти от СДВР забелязали, че около храста тревата е била измачкана. При внимателния огледа на мястото бил

открит единствено 1 косъм който е даден за изследване.

Въпреки че Георгиев не е бил прострелян в главата, експерти смятат, че престъплението е добре подготвено.

„Не е задължително да стрелят в главата, за да са професионалисти. Това, че са избягали със скутер, показва, че са познавали квартала и са знаели, че с мотора ще бъдат по-маневрени по тесните улици между блоковете при едно преследване с кола”, коментираха полицейски експерти.

Когато на място пристигнали първите хора от блока, за да помогнат, било тихо и нямало никой по улиците. Свидетел на стрелбата станал единствено охранителят от паркинга, който бил нощна смята, но той не може да е полезен на разследващите, защото видял само човек с маска и то за секунди. След това се снишил в будката си и само натиснал паник бутона. Сигнал в полицията вече бил подаден. Шофьорът на шефа на столичното Девето районно живеел в съседния на Обелски блок и се обадил в полицията веднага като чул изстрелите.
.
Не ходел с охрана
Въпреки че семейството видимо разполагало със средства, Обелски не изглеждал притеснен, не ходел с охрана и не виждал смисъл да се местят в по-престижен квартал на София. Хора от квартала разказаха, че Обелкси имал две деца – син на възраст около 12-13 години и голяма дъщеря, с които живеел на четвъртия етаж в блок 108. Сегашната му съпруга Лиляна била втората му жена. Според съседи тя държала кафене в центъра на село Обеля и разполагала с имоти.
.
Жертвата с автопарк за 100 бона

Две от колите на семейството.
Автопаркът на Обелски е бил доста внушителен. Васил карал „Тойота Тундра” с почти 5-литров мотор. В същото време съпругата му имала „Ауди” А6, а дъщеря му карала „Мерцедес”. В квартала го описват като изключително здрав човек с внушителна външност.

„Поздравявахме се, като се засечем пред блока, но не съм го питал с какво се занимава. Знаех само, че има заложни къщи”, разказа съсед на Обелски. 15 минути след стрелбата комшията получил SMS от свой приятел, който му написал, че са застреляли важен човек от блока. „Веднага се сетих за Обелски”, каза още неговият съсед.
.
Проверяват версия, свързана с длъжник

Полицай взима гилза за експертиза.
„Знаете, че през заложните къщи минава какво ли не. Повечето от тях дават пари срещу висока лихва. Ще проверяваме дали някой длъжник, който може да е притискан, не стои зад покушението. Логично е да бъде проверена подобна хипотеза”, коментираха разследващи. Според информация на bTV Обелски за последно имал конфликт с полицай, който си заложил имота при него. От МВР посочиха, че жертвата е криминално проявена.

Източници на „Монитор” разкриха, че Георгиев е раздал големи суми срещу висока лихва. В последните месеци мъжът се опитал да си събере кредитите, като според неофициална информация част от длъжниците били притискани.

в мо / crimebgtimes.blogspot.com

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket