понеделник, 29 ноември 2010 г.

12-годишно момче е било изнасилено от вуйчо си

Вуйчо насилил 12 годишно момче

29 ноември 2010

Перник, България

12-годишно момче, което е било изнасилено от вуйчо си, е преодоляло психическата травма. Детето е било от семейство, което не го е водило при специалисти. Бащата, майката и сестра му, която е по-голяма изгонили вуйчото-насилник, който в последствие заминал в чужбина и все още е там. В момента момчето учи.

Този случай бе разискван в Перник с Роби Гилигън, професор по социална работа в Тринити колидж в Дъблин, Ирландия. Специалистът е в България за представяне на пилотен за Перник и София проект "Травмата като повод за развитие - трябва да погледнем света през детските очи".
Момчето е претърпяло сериозен стрес, но в момента е един нормален младеж, който се справя. Според специалистите в този случай на детето е помогнало много семейството, а и момчето е казало веднага на майката за това, какво му се е случило.

"Трудно е за всеки, но специално за момчетата е изключително трудно. Това е много добре, че детето има доверие на родителите си и,че и те му вярват. А и правят нещо по въпроса", коментира пред zaPernik.com
Гилигън.

Децата, преживели сексуално насилие, не са научени да споделят за проблема си. Публичното говорене на хора, преживели насилие, отсъства в България. Затова такива деца се втурват в интернет и търсят сродни истории.

Според Гилигън говоренето и питането помага на децата да преодолеят ужаса от преживяното насилие и да водят пълноценен живот.

На дискусия в заседателната зала на Община Перник специалисти дадоха примери за деца преживели насилие и за това как те са преодолели тази травма, благодарение на семейството, приятелите и социалните контакти.

20-30% от деца, преживели сексуално насилие, се възстановявят. Много зависи от това доколко те ще изпитат в живота си други лоши събития в бъдеще. Но ако няма такива, едно дете може да премине през училище и да продължи нагоре, посочи Гилигън.

Времето след насилието е много важно, защото човекът се възстановява и намира нови смисли да продължи живота си. Принадлежността към различни групи - клубове, работа, училище са много важни за възстановяването, твърди специалистът.

иаф / Крими Бг Таймс

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket