сряда, 7 септември 2011 г.

4-годишното момченце от Кърджалийско пострада при хирургическо обрязване

Родителите на осакатено дете искат 280 бона от докторите

4-годишното момченце от
Кърджалийско пострада при хирургическо обрязване

сряда, 07 септември 2011

София

Родителите на 4-годишното момченце, чийто полов орган беше изгорен по време на медицинско обрязване, поискаха над 280 000 лева обезщетение от болницата в Кърджали и от лекаря, извършил сюнета.

Родителите твърдят, че заради несполучливата операция детето им не може да уринира нормално и не посещава детска градина. Искът на родителите е срещу болничното заведение и срещу уролога д-р Чанко Митрев.

Предявените от родителите на детето искове са за неимуществени вреди за 280 000 лв. и имуществени – в размер на 2 210 лева. Семейството твърди, че детето им било прието в болницата в Кърджали, където половият му член е бил изгорен с електрически ток.

Това наложило спешно транспортиране на момченцето в секция по изгаряния и пластична хирургия в института „Пирогов" в София.

„Случаят е от април 2010 година”, съобщи урологът д-р Чанко Митрев от болницата в Кърджали. Той не отрече, че e приел малкия пациент и е извършил манипулацията. „Няма нищо криминално и нищо покрито.

Случаят е минал през медицинска комисия, през следствие, през прокуратура, през всички инстанции. Има присъда. Няма място за сензация”, бе краткият отговор на лекаря.

„Това безспорно е медицинска грешка, извършена по време на рутинна операция отпреди близо година и половина. Никой не е застрахован от подобно нещо, даже и лекар с голяма практика. Но съдът се е произнесъл и ние приемаме решението”, заяви изпълнителният директор на кърджалийската болница д-р Тодор Черкезов.

Според него в болницата не са дали гласност по случая, единствено защото са се водили следствени действия. "Всичко е изяснено в хода на проверката и на д-р Митрев е наложено административно наказание. Той вече не е началник на урологично отделение”, каза още д-р Тодор Черкезов.

Окръжният съд е прекратил производството, защото законът повелявал самият пострадал да заведе подобно дело. Родителите имали намерение да обжалват пред Апелативния съд. Тяхното обяснение е, че не може малолетният им син да заведе дело.

По думите на медика д-р Чанков родителите имат право да обжалват и нека органите да се произнесат по случая. Потърпевшото семейство е от кърджалийско село. Майката е безработна, бащата работи в строителството, имат и други деца.

„Не желаем случаят да се коментира повече. Живеем в малко населено място, където всички хора се познават и не искаме да се шуми. Ако сме искали да дадем гласност, щяхме да направим това още миналата година”, сподели пред репортер на агенция Стандарт Нюз майката на момченцето.

Родителите на детето се опасяват, че ако случаят се раздуха, всичко ще бъде за сметка на детето. Майката изрази опасение, че публичността може да има негативно въздействие върху сина им. Тя смята, че медийният шум ще рефлектира сериозно върху психиката му когато порасне.

„Знаете, тръгват приказки, слухове. Не искаме синът ни да расте и с тази травма”, каза майка и помоли да не безпокоят семейството им повече.

Какви ще бъдат следващите им стъпки, родителите ще решат, след като се консултират с адвоката си.

Ирина Ангелова

асн / crimebgtimes.blogspot.com

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket