четвъртък, 22 септември 2011 г.

Български трафикант на дрога,137 кг хероин - Живко Русев получи доживотна присъда в Иран

Хероин затри българин в Иран

Затвор доживот за шофьора Живко Русев, прокурорът искаше смърт

22 септември 2011

Табриз, Иран

137 кг хероин зачерниха живота на шофьора Живко Русев в Иран. Съдът в град Табриз е отвърдил доживотната присъда на българина, съобщи неговата дъщеря Биляна пред „Всеки ден". Русев бе арестуван в Иран преди 3 години, след като в камиона му били открити пакетите с дрога.
От задържането си до момента Русев твърди, че не е знаел, как дрогата се е оказала в камиона му. Суровото наказание беше прочетено на българина преди близо две години, а преди седмица бе обжалвано пред по-горната инстанция на иранския съд. Тогава прокурорът настоял за смъртно наказание.

Тамошните закони са изключително строги към трафикантите на дрога. Бесило грози всеки, хванат дори със 100 грама наркотик. Решението на съда в град Табриз за потвърждаване на доживотната присъда на българина ще бъде официално обявено идния понеделник.

Според източници на "Всеки ден" от външно министерство тежкото наказание не било окончателно. Имало възможност то да бъде обжалвано пред още една съдебна инстанция. Затова щяло да бъде направено необходимото по дипломатически и съдебен път, след като в България пристигне решението на иранските магистрати.

Имало възможност Русев да бъде преместен от затвора в Табриз в друг в столицата Техеран, която е на 1000 километра, а там е посолството ни, добавиха източниците от Външно. Така дипломатите по-често щели да му ходят на свиждане и да придвижат документацията по следващото обжалване на присъдата.

От Министерството на външните работи са категорични, че ще настояват за смекчаване на присъдата. Обмисляли се и варианти за прехвърляне на Русев в България, но в тази насока ситуацията била сложна, защото нямаме договор за правна помощ с Иран. Това означава, че към днешна дата всеки осъден там трябва да излежи присъдата си на място. Според дипломатите Живко Русев бил единственият българин в ирански затвор.

“Надявах се баща ми да бъде оправдан, защото съм убедена в неговата невинност. В многобройните ни разговори по телефона от затвора татко винаги е твърдял пред мен, че няма нищо общо с хероина, намерен в тира му. Още повече, че той е оставял камиона си на паркинг и е ходил да пазарува. Възможно е през това време хероинът да е сложен в него”, обясни Биляна Русева. Тя се надява всички обвинения срещу баща й да отпаднат и той да се прибере с чисто име в България.

Дъщерите Биляна и Даниела и досега не могат да намерят обяснение как точно баща им се оказал в епицентъра на наркоафера. Те се чували с него по телефона само за по няколко минути, защото правилата в затвора били такива. Татко им непрекъснато повтарял, че е невинен. Те му вярват безпрекословно, фактът, че преди да потегли за България пазарувал близо до паркинг, доказвал неговата невинност. И че някой е сложил пакетите в камиона му, без негово знание.

Имало и двама свидетели, които можели да потвърдят, че Живко не е бил през цялото време на паркинга - пазачът и продавачът от магазина. Цели две години иранските правосъдни власти не бяха успели да ги издирят. “Надявам се в понеделник, когато документите пристигнат, да разбера дали тези изключително важни свидетели са били намерени и разпитани", каза Биляна Русева.

Засега дъщерите не планират да пътуват до Иран. Те не са виждали баща си, откакто е в затвора. Твърдят, че са безсилни, че нямат полезен ход, освен да чакат окончателното решение на иранския съд и да подкрепят духа му.

Биляна и сестра й Даниела разчитат и се доверяват изяло на иранския адвокат на татко си Могадам Фар. Той е нает от нашето външно министерство веднага след ареста на Русев. Юристът е предпочетен пред много други заради солидната си професионална биография. Преди да стане адвокат, Могадам Фар дълги години е бил съдия в град Табриз и се слави като един от "Наркосараите" на Иран.

По думите на Биляна защитникът на баща й е убеден, че по време на разследването и в съдебния процес са били направени много пропуски, довели до едно от най-тежките наказания - доживот. Юристът щял да използва тези пробойни и при по-нататъшното развитие на съдебната сага на последната инстанция.

иаб / crimebgtimes.blogspot.com

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket