сряда, 15 декември 2010 г.

Крими - 15.12.2010 г.

Информационен бюлетин

Перник. Документна измами при сделки с недвижимо имущество и теглене на кредити с използване на фалшиви документи е разкрита от служители на сектор „Противодействия на икономическата престъпност”. Задържана е 41-годишната Л.К. и са предотвратени нови неистински сделки с недвижимо имущество. Установено е, че е осъществена покупко-продажба на апартамент с фалшива лична карта от името на собственика му. По-късно със същия документ за самоличност бил изтеглен стоков кредит на стойност малко над 3 000 лв. Полицаите действали в момент, когато се готвела нова препродажба на въпросния апартамент. Работата по случая продължава.

Шумен. Независимо от непрекъснатите напомняния, 69-годишна жена „изгоря” със 120 лева. Сигнал за измамата тя подала вчера, минути след като разбрала, че млад мъж на възраст около 30 години с плетена шапка на главата я е ограбил. По думите й, малко пред обяд, докато се грижела за болния си съпруг, забелязала в двора на къщата им непознат мъж, който се представил за санитар от болницата. Той обяснил, че раната на болния ще заздравее много бързо, ако му приготвят мехлем. За целта извадил някакво прахче от чантата си и помолил стопанката да откъсне от двора листа от ягода. Докато тя се мотаела навън, съпругът й забелязал, че непознатият рови в чантата й и при забележката му той набързо се изнизал от къщата с оправданието, че отива за още едно прахче. Едва тогава жената установила липсата на парите. Криминалистите от РУП- Нови пазар работят по случая.

Пазарджик. По подобен случай работят и криминалисти от областната дирекция – възрастен мъж се простил с 5 500 лева. Вчера следобед пред дома на 79-годишен жител на септемврийското село Виноградец спрели двама непознати и поискали да си купят домашно вино. Докато човекът точел елексира, неизвестните мъже успели да задигнат скътаните в шкаф пари и мобилния телефон на човека.

Двата случая са повод отново да напомним, че извършителите на измами и кражби прилагат богат репертоар от техники за отвличане на вниманието на жертвите си. Затова хората трябва да са особено внимателни, когато някой им предлага вземане авансово на пари за евтини стоки по домовете или за транспортни разходи за услуга, за уреждане на документи за пенсии и социални помощи. Те трябва да са нащрек и когато непознати се представят за търговци на селскостопански животни или домашен алкохол. Обикновено зад тази самоличност се крият извършители на кражби, които внимателно наблюдават жертвите си и следят къде съхранявате паричните си средства. При най-малкото съмнение хората могат да подават сигнали на телефони 112, 166 или в най-близкото полицейско управление.

СДВР. 50 стека цигари „Бонд” без бандерол са открити в кабината на лекотоварен автомобил „Форд Транзит”. Служители на Девето РУП спрели за рутинна проверка автомобила пред жилищен блок в ж.к. „Люлин”. Фордът бил управляван от 28-годишния Т.П., регистриран в полицията за кражби. Материалите са докладвани в СРП с мнение за образуване на досъдебно производство.
Криминалисти на столичните Първо и Девето РУП разкриха авторите на два грабежа на златни обеци, извършени в началото на месеца. Едното от престъпленията бе извършено на спирка на градския транспорт в ж.к. „Слатина”, когато бе нападната 65-годишна жена и след заплаха непознат мъж изтръгна от ушите й златните накити. По идентичен начин пострадала и 31-годишна жителка на ж.к. „Люлин”, която била изненадана докато излиза от асансьор на жилищна кооперация. В хода на предприетите оперативни действия са задържани Р.Д. /21г./ и К.З. /31 г./, регистриран за кражби и грабежи. Материалите са докладвани в СРП.

Плевен. Рецидивисти са задържани след поредното им престъпление, извършено на 13 декември. Към 20.30 часа непознати нападнали 54-годишна плевенчанка на кръстовището на улиците «Тодор Каблешков» и «Росица», със сила издърпали дамската й чанта и побягнали. В хода на предприетите незабавни действия в полицейския капан попаднали двама гастрольори от Разградска и Монтанска област. „Екипът” /на 19 и 23 години/ има богато криминално минало - 19- годишният натрупал зад гърба си 50 заявителски материала за кражби и четири присъди, а съучастникът му - 46 заявителски материала и една присъда. Те са задържани за 24 часа, а разследващ полицай продължава работата по случая.
Специализирана операция за незаконно притежаване на наркотици е проведена вчера на територията на Червен бряг. При претърсване на апартамент на 22-годишен, в метална кутия в шкаф на секция полицаите открили 12 хартиени пакетчета с 11 бледорозови таблетки, 12 полиетиленови топчета със суха зелена тревиста маса, наподобяваща канабис, и две овални пресовки, чието съдържание ще се установява с експертиза. Притежателят им е задържан за 24 часа. От друг адрес в града също е иззет канабис, натъпкан в две метални кутии и стъклен буркан. Апартаментът е обитаван от 25-годишен, осъждан за предишни престъпления. По чл.354 «а», ал.3 от НК е образувано полицейско производство. Сезирана е прокуратурата.

Крими Бг Таймс

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket