понеделник, 6 декември 2010 г.

Иван Груев:синът ми е бил бит от полицая

Убиха с бой баща на 5-г. син във фамилната кръчма на топполицай

Днес,6 декември 2010

Бащата Иван Груев

Прехвърлиха уплашените свидетели от Петрич в Сандански, за да разкажат без натиск за участието на ченгето Евтим Каламски в инцидента, бащата на жертвата Димитър Груев - бай Иван: Казват, че синът ми е удрян от полицая, отиде си момчето ми...

30-годишният Димитър Иванов Груев от петричкото село Михнево бе убит с бой. Пристигналият екип на Спешен център - Петрич констатирал смъртта му, след което тялото е транспортирано до петричката морга за аутопсия. Според една от версиите той е бит от трима души от село Рупите в заведението “Фантазия” в Михнево, което държи Любка Каламска, съпруга на петричкия полицай Евтим Каламски. Според другата е бил бит от самия Евтим Каламски след спречкване с посетители на заведението в с. Рупите.

Е. Каламски вчера сутринта бе задържан за обяснения в петричката полиция, където работи. До късния следобед все още се намираше в сградата, като със случая се заеха обвинители от Военна прокуратура, тъй като уличеният е под пагон.

“Фантазия” на полицейската фамилия Каламски се намира под наем в детската градина на село Михнево. Никой не знае кой е разрешил съществуването на нощно заведение в забавачка. Вчера улицата от двете страни на “Фантазия” бе заградена с ленти, пред входа на заведението имаше патрулка, двама полицаи не допускаха никого до обекта.

Трагедията според местни хора се разиграла завчера между 22 и 23 часа. В заведението имало група клиенти от Михнево и от село Рупите. Внезапно възникнало спречкване между двете групи. Покойният Димитър Груев бил ударен по главата от човек от Рупите. По-късно свадата утихнала. Димитър платил сметката, измил си ръцете в тоалетната и тръгнал да си ходи. Качил се в колата си, но бил изваден от нея, повален на земята и бит. Според част от свидетелите побойникът е бил полицаят Каламски, който по това време се намирал в заведението и тръгнал след отиващия си Димитър. 30-годишният Груев бил закаран окървавен при семейството си. Роднините му извикали линейка, но било късно.

Вчера в петричката морга пристигна от Благоевград за аутопсия съдебният лекар Яни Златин. Предполагаемите причини за смъртта са разкъсване на вътрешни органи и вътрешни кръвоизливи.

Потресеното село Михнево не спа в нощта на събота срещу неделя. Цяла нощ полицията събираше свидетели и ги извозваше до петричкото полицейско управление, където бяха разпитвани. До сутринта свидетелите се страхували да говорят. Според съседи и роднини на починалия обаче вчера сутринта част от тях заявили, че Груев е бит от полицая Каламски.

Вчера на обяд всички свидетели бяха извозени за разпит до Сандански с цел разкриването на обективната истина за убиеца, тъй като те отказвали да разкажат какво са видели пред колегите на Каламски от РУП - Петрич. Коментарите са, че Каламски е раздавал периодично правосъдие в заведението на жена си, която е от Михнево, хората се страхуват от него и затова отказвали да дават показания. Според хора от Михнево по дрехите на Каламски имало кръв от бития.

Пред екип на “Струма” бащата на починалия Димитър - Иван Груев, заяви: Тези, които са били разпитвани, казали, че синът ми е бил бит от полицая. Със сина ми е имало и двама колеги от село Рупите. Всички са закарани за разпит в Сандански. Ние, близките, не знаем нищо. Нищо не ни казват какво се е случило. Отиде си момчето ми, проплака бащата.

Близки на пребития изказаха подозрения, че случаят може да бъде потулен, тъй като е замесен полицай. Разрешиха му да отвори заведение в детска градина, защото е полицай. Това не е ли конфликт на интереси, какво като заведението се води на жена му, те преди това имаха и друго заведение в Михнево, разказваха хората, но молеха за анонимност от страх.

Кметът на Михнево Живко Ласков разказа: Много добро момче беше Димитър. С никого не е влязъл в пререкания. Съпругата му Петрана претърпя операция на сърцето. Хвана се на работа, за да изкара пари за нова операция. Имат 5-годишен син. Митко работеше в консервната фабрика до село Рупите, имаха и семейни оранжерии. Има двама братя, заключи Ласков.

Вчера около обяд близки на Димитър Груев чакаха в къщата му в Михнево да бъде донесено тялото на жертвата от петричката морга. Оставете ни на мира, отиде си момчето ни, никой не може да го върне. Ако е направил нещо, защо трябва да го бият, нали затова има полиция и съд. Лошото е, че го е бил полицай, коментираха опечалените близки в двора на Груеви.

Името на Евтим Каламски излезе в публичното пространство през 1996 година, когато под ръководството на топченгето Георги Динев в Полицейско управление - Петрич бе съставена група за борба с масовите безредици /БМБ/ и заедно с Георги Георгиев и Тодор Кимов влезе в нея. Групата работеше в началото много добре. Според запознати тя се разпаднала в момента, в който в работата й се намесил митничарят Марио Минев и успял да вербува за себе си част от служителите в нея. Разпадът й стана по време на най-усилената контрабанда на цигари в Пиринско, когато управлението на Областната дирекция на МВР бе в ръцете на осъдения за контрабанда на гориво директор Стойчо Стойчевски. Стойчевски получи 4-годишна ефективна присъда за опит за контрабанда, разбита от местните антимафиоти начело с Мирослав Писов. Ръководителят на групата Динев, въпреки че не бе влязъл в схеми “от другата страна”, бе преместен от Петрич в Сандански, за да не пречи на контрабандните канали. В момента се твърди, че Каламски се ползва с протекциите на шеф от петричката полиция и винаги е бил галеник на системата на МВР. Преместван на постове и места в полицейското управление по свое желание.

Крими Бг Таймс

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket