петък, 10 декември 2010 г.

Отличничка в кома след диета за отслабване

Отличничка в кома след диета за отслабване

петък,10 декември 2010

Търговище

Ученичка на 14 години от Търговище е на командно дишане в критично състояние в интензивно отделение на МБАЛ-Търговище. Всички специалисти от здравното заведение са вдигнати на крак заради детето, което в момента е с вирусен менингит и в кома.

Момичето учи в елитно училище и е отлична ученичка, но през последния месец детето почти не се е хранило, защото решило, че трябва да отслабне, коментираха случая медици. За кратко време тийнейджърката свалила почти 15 килограма, но е докарала организма си до пълно изтощение.

Детето е прикривало умело гладуването от родителите, които дори не подозирали, че дъщеря им не се храни. Момичето започнало да пропуска вечерята под предлог, че „тъкмо е хапнала и не е гладна”.

Отслабването си девойката обяснявала с натоварената учебна програма и спортуването в часовете по физическо. Състоянието на детето се е влошило за няколко дни, като отначало оплакванията са били от главоболие и гадене, каза шефката на РИОКОЗ-Търговище д-р Венка Стоянова.

Кръвните изследвания били в норма, но ден по-късно момичето вдигнало температура и кръвното му паднало. Последвали консулти с невролог, хирург, реаниматор, инфекционист и педиатър и медиците са категорични, че вирусът е атакувал детския организъм заради драстичния глад, който отслабил имунната защита.

От РИОКОЗ са изследвали контактните лица за заразата, но други случаи на менингит не са открити. От снощи момичето е включено на апарат за командно дишане, а лекарите буквално се молят за живота на детето, обясниха шокирани от случая медици.

Биляна Веселинова

асн / Крими Бг Таймс

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket