четвъртък, 15 април 2010 г.

Крими - 14.04.2010 г. !






Русе. При операция на служители на териториалното звено БОП – Русе, ОДМВР – Русе и със съдействието на техни колеги от ОДМВР - Велико Търново са задържани двама русенци по време на извършвани от тях незаконни теренни археологически проучвания на недвижима културна ценност на територията на област Велико Търново. С.З./51г./ и С.А./39г./ били заловени на територията на археологически обект в местността "Бий калан" в землището на с. Горна Липница. В ползвания от тях автомобил с русенска регистрация - "Фолксваген Поло", служителите на реда открили и иззели два самоделно изработени металотърсача, антични монети и предмети, както и три лопати. При извършени допълнителни процесуални действия на адреси на територията на Русе, ползвани или обитавани от двамата, са намерени и иззети множество антични монети и други вещи. Това не е първият случай, в който са откривани такива ценности у С.З. Срещу него в ОДМВР-Русе е водено досъдебно производство, образувано през 2009 г. за извършено престъпление по чл. 215 от НК. Тогава в района на с. Поликраище, обл. Велико Търново са били иззети 194 антични монети с различен тип и номинал, и множество други вещи от различни исторически епохи, приобщени като веществени доказателства по дознанието.

В ОДМВР–Русе е започнато досъдебно производство за незаконно пренасяне на злато. Вчера на ГКПП – Дунав мост бил спрян за проверка автобус на турска туроператорска фирма, който изпълнявал регулярни курсове по направлението Истанбул – Букурещ и обратно, като в случая посоката е била към Турция. При проверка на пътуващите, в дрехите на 52-годишен турски гражданин били открити 1810 грама злато. Операцията е реализирана от служители на териториалното звено БОП – Русе и сектор „Наркотрафик” към Митница – Русе. По случая е заведено бързо производство.

Силистра. Служители от сектор „Борба с организираната престъпност” задържаха 25-годишен мъж по подозрение в притежаване и разпространение на наркотици. Към операцията било пристъпено след няколкоседмично наблюдение. Вчера в района на учебно заведение в областния град антимафиотите извършили личен обиск на 25-годишния силистренец Г.И. и открили 20 пакетчета, съдържащи кафеникаво прахообразно вещество, реагирало на хероин при проба с полеви наркотест. У Г.И., който е безработен, са намерени и 200 лв., чийто произход се проверява. Мъжът е задържан в ареста с полицейска мярка за срок от 24 часа. Разследването по случая продължава, образувано е досъдебно производство. /снимки/

ОДМВР-София.
За броени часове криминалисти от РУ-Сливница разкриха инсцениран грабеж. 37-годишният софиянец А.М. – крупие в казино, който се опитал да заблуди полицаите, е задържан за 24 часа. Сигналът за “инцидента” бил подаден от крупието тази нощ в 1.30 ч. на тел. 112. Незабавно на мястото бил изпратен автопатрул и криминалисти от ПУ-Божурище. Пред служителите на реда А.М. разказал, че двама маскирани го заплашили, повалили на земята и го принудили да каже кода на касата, след което ограбили оборотните пари – 1640 лв. и побягнали. В хода на разследването полицаите стигнали до извода, че крупието се опитва да ги заблуди. Проверката на камерите за видеонаблюдение установила, че били изключвани четири пъти. Извършен бил и оглед на личния автомобил на А.М.. В багажника на колата – “Фолксваген Поло”, скрити в резервната гума, били намерени 970 лв. от оборотните пари на игралното заведение. Впоследствие мъжът си признал, че през деня проиграл около 700 лв. от служебните пари на ротативките. Известният на полицията А.М. е задържан за 24 часа. Срещу него се води досъдебно производство. Уведомена е Районна прокуратура-Сливница.

В РУ-Костенец се води бързо полицейско производство срещу двама мъже, откраднали метални планки от траверси. Вчера пътен полицай забелязал двама съмнителни да се навъртат в района на гара “Мирово” и съобщил на колегите си. След бързата реакция на автопатрула, мъжете, които се придвижвали с велосипеди, били задържани. Оказало се, че превозват чували с метални планки. В хода на разследването е изяснено, че планките били свалени от демонтирани бетонни траверси близо до ж.п. линията Пловдив – София. Двамата мъже успели да свалят 15 комплекта планки, заедно с болтовете. Старият познайник на полицията А.А. /32г./ от Ихтиман и аверът му Б.Ч. /28г./ са задържани с полицейска мярка за 24 часа.

Монтана. Сделка за земеделска земя с фалшиви документи е пресечена от полицията в Лом. На 12 април след сигнал в “Икономическа полиция” – в местното районно управление за подготвяла сделка със земеделска земя чрез неистински документи, полицаи посетили кантората на нотариус в града. На място са установени и доведени в РУМВР-Лом 28-годишната П.И. и 60-годишният Б.И., и двамата от гр. Монтана. При проведените оперативно-издирвателни действия са установени данни за изготвени неистински удостоверения за наследници по образец, които на пръв поглед изглеждали, че са издадени от кметство с. Буковец, община Брусарци. От дома на 28-годишната П.И. е иззет неистински печат с щемпел на кметство в с. Буковец. По случая е образувана преписка. Работа продължава РУМВР Лом.

3000 кутии контрабандни цигари откриха антимафиоти в Лом, след като спряха за проверка лек автомобил. Спецполицаите работили по сигнал. Със съдействието на дежурен автопатрул при РУМВР-Лом те спрели л.а. “Опел Вектра”, управляван от 42-годишен ломчанин. Когато шофьорът вдигнал багажника на колата, се оказало, че той е запълнен с кутии цигари без бандерол. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

СДВР. Наркопласьор е задържан от служители на Пето РУМВР при полицейска проверка на бул.”Сливница”. При вида на служителите на реда, 25-годишният М.Й.- регистриран за криминални деяния, изхвърлил на земята плик с десет дози марихуана. Общото тегло на наркотичното вещество е около 7 грама, било отчетено при направената експертиза. Материалите по случая са предадени на СГП и на дилъра е наложена мярка “задържане под стража” за 72 часа.

Столичанка подала жалба в Четвърто РУМВР за извършена кражба на лаптоп от офис на туроператорска фирма в центъра на София. Криминалистите установили, че автор на престъплението е 39-годишният рецидивист О.Х. от Самоков, регистриран и осъждан за кражби, който е арестуван. Отнетият компютър е иззет от магазин на ул.”Вашингтон”, където О.Х. го оставил за съхранение и евентуална продажба. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.194 от НК, извършителят е задържан под стража за срок до 72 часа.

Служители по охрана на обществения ред от Първо РУМВР заловили на място двама крадци на метални плоскости. На 13 април посред нощ в Борисовата градина 24-годишният К.П. от Карнобат, криминално проявен и дори осъждан, и 28-годишният М.М. от София се опитвали да отмъкнат части от металния обков на паметника на Братската могила, когато полицаите ги арестували и отвели в районното управление. Задържани са за 24 часа и по случая ще бъде образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Благодарение на бързите действия на служителите от сектор „Криминална полиция” при РУМВР-Пазарджик са задържани извършителите на дързък грабеж. Около 1.40 часа вчера на улица в града група мъже с маски на главите нападнали 31-годишен мж. След като му нанесли удар в главата с твърд предмет, те отмъкнали от него златен синджир с тегло около 130 грама. Пострадалият е транспортиран в местната болница с фрактура на носа и охлузни наранявания. С разплитането на случая се заели криминалистите от РУМВР-Пазарджик. При проведеното разследване те бързо стигнали до извършителите - пазарджиклиите Д.П./20г./, Г.С./22г./, както и живеещите в пазарджишкото село Главиница С.Я./19г./ и негов 17-годишен авер. Органите на реда са открили у тях отнетия златен накит. Квартетът е задържан в ареста на РУМВР-Пазарджик, а по случая е образувано дознание.

Криминалисти от РУМВР-Пазарджик иззеха наркотици от частен дом. Както вчера съобщихме, двама дилъри на дрога бяха задържани при акция на служители от сектор „Криминална полиция” при РУМВР-Пазарджик. Заловени в момент на разфасоване на хероин са 46-годишният С.С.- Сули и аверът му Д.Ч./22г./ – Църната, и двамата от пазарджишкото село Звъничево. В една от стаите служителите открили хартиени пакетчета, съдържащи светлокафяво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест се оказало, че става въпрос за хероин. Намерени са още консумативи и заготовки за разфасоване на наркотика. Вчера сутринта при извършеното допълнително претърсване в дома на С.С. криминалистите открили още около 7.5 грама хероин и шест дози от същата дрога, пакетирани в хартиени пакетчета-тип писмо. Работата по случая продължава.

Бързи полицейски производства са образувани срещу три проституиращи млади жени. Вчера служители на Полицейски участък „Изток” извършили проверка по пътя Пазарджик-Пловдив. След разклона за с. Говедаре униформените засекли Ф.Н./34г./ от Пазарджик, Т.М./33г./ от съседното с. Мало Конаре и Р.И./19г./ от Дряново, които предлагали сексуални услуги на преминаващите по главния път шофьори. Жриците на любовта са задържани, а срещу тях са образувани бързи полицейски производства.

Враца. При проверка, извършена вчера в с. Нефела, полицаи открили и иззели два плика със зелена листна маса с общо тегло около 150 грама от къща, обитавана от 16-годишно момче от Враца. При направения полеви наркотест листната маса реагирала на канабис. Установено било също така, че тийнейджърът – въпреки полицейско разпореждане - продължава да управлява лек автомобил „БМВ” без да притежава свидетелство за управление на МПС. Младежът е задържан за срок от 24 часа в РУМВР-Враца. Образувано е дознание.

Плевен. На 13 април полицаи от Никопол са задържали в момент на кражба на телефонен кабел двама мъже на 20 и 32 години. Те разкопавали и демонтирали 140 метра кабел и 120 метра оловна защитна обвивка в землището на крайдунавския град, собственост на телекомуникационна компания. Установено е, че 20-годишният от с. Долни Луковит, е с криминални прояви, но неосъждан, а 32-годишният - от Долна Митрополия , е с осем присъди за кражби. Двамата се придвижвали с лек автомобил “Ваз”. Като веществени доказателства са иззети осем лопати, три ножовки и два ножа. Предстои изясняване на размера на нанесените щети. За престъпление по чл.195, ал.1, т.2 и 4 от НК е образувано досъдебно производство.

Вчера около 14 часа, в местността "Малка Садина" в землището на град Пордим патрулиращи полицаи извършили проверка на джип “Гранд Чероки”, управляван от 44-годишен местен жител. В колата служителите на реда намерили и иззели самоделка, пригодена за стрелба с патрони 12 калибър. Предстоят експертизи на незаконното оръжие и боеприпасите. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.339, ал.1 от НК. Сезирана е прокуратурата.

Търговище. Полицията в града разследва сигнал за телефонна измама. Вчера 37-годишна жена получила обаждане по домашния си телефон от човек, представил се за лекар в търговищката болница. Той обяснил на жената, че нейна близка е настанена в лечебното заведение със свински грип и за да бъде спасен животът й е необходима ваксина от Франция, която може да бъде осигурена по “втория начин”. Жертвата обяснила, че разполага с 400 лева, и въпреки че измамниците поискали първоначално по-голяма сума, се съгласили. По-късно на адреса на жената пристигнал “човек от болницата” и взел сумата. Само за вчерашния ден на служителите в РУМВР-Търговище са станали известни 5 такива опита за телефонни измами. За щастие останалите четири са били неуспешни. Органите на реда настоятелно съветват гражданите да не се поддават на подобни обаждания, веднага да се свържат по телефона със своите близки и да подават сигнали тел. 166 или 112.

Пловдив. В идентична схема се забъркала и 84-годишна жителка на с. Песнопой, която олекнала със 1700 лева, за да “спаси снаха си от свински грип”.

Видин. След проведени вчера оперативно-издирвателни действия полицейски служители установиха извършителите на кражба, извършена от шивашки цех в с. Чупрене. Л.А./33г./, А.А./26г./ и Г.Н./35г./ от същото село задигнали 57 глави на шевни машини, 60 мотора и 33 метални части и ел.проводници. Тримата са задържани за срок до 24 часа в РУМВР-Белоградчик. Продължава работата по изясняване участието на други лица в кражбата. Образувано е досъдебно производство.

Кюстендил. Полицаи задържаха вчера 17-годишен младеж и Р.Л./22г./ за опит за извършване на кражба от складови помещения в града. Двамата мъже нападнали с камъни пазача, който се опитал да ги прогони от обекта. Те ще останат в ареста 24 часа, съставени са им актове по Указа за борба с дребното хулиганство.

Три жрици на любовта от Благоевград били заловени вчера на главен път Е- 79 до разклона за с. Бараково. Те са стари познайници на рилските полицаи. Само преди седмица служителите на реда спипали трите проститутки отново в този район докато привличали клиенти. Съставени са им полицейски разпореждания във връзка с чл. 329 от НК и чл. 113 от ЗДвП. Материалите са докладвани на Районна прокуратура – Дупница.

Бг Таймс

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket