неделя, 30 октомври 2011 г.

Крими информационен бюлетин - 27.10.2011 г.

Информационен бюлетин

ГДКП. Служители на Транспортна полиция задържаха извършител на кражба на ж.п. скрепителен материал. На 26 октомври в РУ “Транспортна полиция” /РУТП/ – Горна Оряховица към Главна дирекция “Криминална полиция” е получен сигнал, че неизвестно лице извършва кражба от железния път в района на спирка Татари. Незабавно са предприети мерки за залавянето му, поискано е съдействие от РУП- Белене. Изпратеният автопатрул успял да задържи на място А.Л. / 39 г./ от село Стожерово, Плевенско - кадрови военнослужещ в поделение в град Белене. Уведомена е Войнна окръжна прокуратура град Плевен. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група от РУТП- Горна Оряховица и Военно полиция Плевен. По случая е заведен заявителски материал за престъпление по чл.195 от НК.

София. Криминалисти от сектор „Кражби” в СДВР и техни колеги от Девето РУП заловиха стар познайник на полицията, специализирал се в кражби от жилища. Служителите на реда спипали излезлия преди няколко дни от следствения арест младеж вчера след поредния му престъпен набег, извършен на 25 октомври преди обяд. Изобретателният И.П. /20 г./ с прякор Пинчера успял да заблуди охраната на 56-то СОУ и се вмъкнал в учебното заведение. От директорския кабинет, който за минути останал без надзор, за секунди отмъкнал 200 лева. Пред разследващите И.П. признал стореното. Впоследствие младежът бил разпознат. В хода на разследването се установило, че на 22 и 24 октомври И.П. извършил още две кражби от апартаменти в жк:”Люлин” – І и V микрорайон. Първия път младежът се представил на собственичката на жилището за майстор. Под предлог, че извършва ремонтни дейности на апартамента на горния етаж, той предложил да постави предпазни найлони, за да не изцапа дограмата. Ловкият крадец успял да отмъкне портмоне с лична карта, свидетелство за правоуправление на МПС, две дебитни карти, 50 лева и 10 евро. При следващия набег И.П. претарашил апартамент, откъдето откраднал портмоне с 200 лева, шофьорска книжка, лична карта и контролен талон на МПС. Измамникът установил, че децата на собственичката били сами и се представил за приятел на майка им. Казал, че с нея се разбрали да отиде да вземе оставен за него плик и докато децата търсели по стаите, И.П. отмъкнал портмонето и избягал. Част от вещите - обект на последните две престъпления са иззети. На И.П. е наложена 72- часова мярка „задържане под стража”. Продължава работата по документиране на престъпната му дейност.

Перник. Криминалисти от Второ РУП иззеха монети с културно историческа стойност и ловен трофей. При извършена проверка в къща на територията на Дивечовъдно ловно стопанство „Витошко”, били иззети 36 римски и византийски монети от ІІ, ІІІ и ІV век преди новата ера и ловен трофей от благороден елен, отстрелян най-вероятно преди около месец. Къщата била обитавана от познатия на полицията В.Б./58 г./ с постоянен адрес в София. Мъжът не дал смислени обяснения за произхода на трофея и монетите. На 23 октомври му била иззета законно притежавана ловна пушка, поради изтичане срока на разрешителното за носене на оръжие, а преди около девет месеца - законно притежаван пистолет. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа. Работата по случая продължава.

Велико Търново. След бързи и ефективни действия криминалисти от РУП – Велико Търново задържаха трима извършители на палеж на хранителен магазин в града. В хода на разследването е установено, че на 16 октомври тримата направили неуспешен опит за палеж. На 23 октомври подали сигнал в полицията, че в магазина се продава алкохол, въпреки забраната му, а на 25 октомври счупили стъклото на входната врата и хвърлили бутилка със запалителна течност. Образувани били досъдебни производства. След проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалистите стигнали до извършителите - А.Н. /30 г. /, Н.С./26 г./ и 18-годишният му брат, всички от Велико Търново - съдружници в съседен магазин. Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми, взети са им мерки за неотклонение „подписка”. Работата по случая продължава.

Кърджали. За разбита входна врата на чуждо жилище вчера полицаи от Крумовград са задържали Ш.М. /36 г./ и Е.Ю. /34 г./. След задържането им двамата са се държали агресивно в сградата на полицейското управление и са оказали съпротива на служители на реда. Мъжете, които са от близки до Крумовград села, разбили входната врата на апартамента на 24-годишна жена от града. Инцидентът станал около 3.30 часа в сряда и за него е подаден сигнал на тел. 112. След организираните издирвателни действия два часа по-късно извършителите са задържани в полицията. Образувано е досъдебно производство за незаконно проникване в чуждо жилище. Изяснява се мотивът за среднощната акция. Работата по случая продължава и с оглед на чл.325, ал.2 от Наказателния кодекс за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

Плевен. 17-годишен младеж от село Бръшляница взломил стъкло на прозорец и проникнал в частен дом, обитаван от самотноживееща 85-годишна жена в нощта на 24 срещу 25 октомври. От кухненско помещение непълнолетният откраднал 150 лева. Веднага след постъпилия сигнал е проведена специализирана акция по линия "Престъпления против собствеността" на територията на селото и са извършени претърсвания и проверки в домове на криминално проявени лица. Установен е извършителят на кражбата. Той има заявителски материал за друга кражба, не е осъждан. Младежът е направил пълни самопризнания в хода на досъдебното производство в присъствие на защитник, адвокат и родител. Повдигнато му е обвинение за извършено престъпление по чл. 195, ал.1т.3 от НК и е задържан за 24 часа.

Враца. Боен ареснал бил открит при извършена вчера полицейска проверка в дома на Г.А. /60 г. / от Криводол. В него са намерени газов пистолет, преправен на боен и 6 патрона. При последвалото претърсване в дома му са иззети самоделно направена ловна карабина, боен пистолет „Макаров” със заличени номера и 8 патрона, самоделно направена флоберкова пушка, цев за руска карабина, самоделно направена цев за изстрелване на патрони 7,62 мм., саморъчно направена цев за флоберка, 21 патрона за автомат „Калашников”, 50 флоберкови и други патрони. Образувано е дознание, работата по случая продължава.

Шумен. Вчера около 7.30 часа служители на РУП – Велики Преслав са извършили претърсване в жилище на ул. “Чаталджа” в града. То било обитавано от криминално проявения В.П. /43 г./. Там полицаите открили и иззели незаконно притежавани ловна пушка 16-ти калибър и патрони. От имот в местността “Аргата” край града, ползван от мъжа, са иззети още 5 незаконно притежавани ловни патрона. Образувано е бързо производство по чл. 339 от НК.

Бургас. Тази сутрин криминалисти от ОДМВР-Бургас и служители от сектор „Специализирани полицейски сили” са провели спецакция срещу наркоразпространението. В апартамент на ул. „Струма”, в процес на производство на метамфетамин, са задържани М.М./22 г./ от Ямбол, 20 годишната Т.У. и Ж.Б./21г./, и двамата от Бургас. В една от стаите на жилището били открити прибори и приспособления от подвижна лаборатория за производство на метамфетамин. Криминалистите са иззели прекурсори, химически вещества /ацетон, фосфорна киселина, натриева основа, йод на гранули и др./, чрез които се произвеждал синтетичният наркотик, и около 20 грама метамфетамин. Тримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, образувано е досъдебно производство.

Монтана. 20,4 кг насипен тютюн без бандерол е иззет от частен дом в ломското с. Василовци. След получен сигнал бил проверен частен дом в селото, собственост на 47-годишната Е.Д. От там полицаите иззели насипния тютюн. По случая е образувано досъдебно производство.

crimebgtimes.blogspot.com

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket