сряда, 17 март 2010 г.

Крими - 17.03.2010 г. !




Враца. За по-малко от час криминалисти на областната дирекция разкриха тричленна група, занимавала се с телефонни измами. Вчера към 15.14 часа 74-годишна жена подала сигнал в полицията, че час по-рано на домашния й телефон позвънил непознат мъж, който й обяснил, че зет й е катастрофирал, блъснал е 6-годишно дете, което е починало, и за да не бъде задържан трябва да плати сумата от 6000 евро. Жената обаче не повярвала на непознатия и потърсила помощ в районното управление. Така към 16.00 часа, зад кафене в града, в момент на предаване на парите е задържан А.Й./26г./ от с. Попица. Малко по-късно в полицейския капан попаднали и двамата му съучастници - И.Л./31г./ от с. Бъркачево и Р.Ч./35г./ от гр. Бяла Слатина. Групата се е придвижвала с лек автомобил “Дачия”. Тримата са задържани за срок от 24 часа. Работата по доказване на престъпната дейност на групата продължава.


Врачански полицаи задържаха криминално проявения В.Н./31г./ за извършена от него кражба преди ден. Той проникнал в апартамент на ул. “Проф. Димитър Йоцов” и оттам си тръгнал с 8000 лева, 400 долара и златни накити. Последвали оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, завършили със задържането на 31-годишния врачанин, записал в биографията си множество други кражби. Във фургона, в който живеел, полицаите намерили 6560 лева, 1485 евро, 420 щатски долара.


Видин. Видинските полицаи осуетиха предаването на 100-годишна медна камбана в пункт за скрап. Посегателството е извършено от църковния двор в с. Тошевци. Вчера, служители на РУМВР-Видин извършили проверка на лек автомобил “Форд Фиеста”, паркиран близо до пункт за изкупуване на черни и цветни метали в града. В колата те открили медна камбана, която изчезнала в нощта на 15 срещу 16 март. Кражбата е извършена от 19-годишния И.К. от с. Ново село, връстниците му Ю.И. и М.И. и 17-годишно момче - тримата от с. Покрайна, установили разследващите. Четиримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. В процес на установяване е съпричастността на младежите към извършването и на други кражби в региона. /снимки/


Перник. 43-годишен жител на дупнишко село, опитал се да подкупи служителите на реда, е задържан вчера. На ул. “Ангел Коцелянов” в гр. Брезник те спрели за проверка лек автомобил “Сеат Толедо”, управляван от В.С. от с. Крайнци. За да избегне съставянето на акт за неизползване на обезопасителен колан, той подхвърлил банкнота от 20 лв. на таблото на служебния автомобил. Полицаите веднага го арестували и уведомили оперативната дежурна част на Районното управление. Срещу В.С. е започнало досъдебно производство.


Кюстендил. Доставчици на цигари без бандерол “ужилиха” търговец на дребно с 6000 лв. Предотвратена е измама на клиентите му. Специализираните полицейски действия за пресичане на незаконна търговия с акцизни стоки са проведени от служители на Икономическа полиция към ОДМВР – Кюстендил, в с. Драговищица. В дома на 55-годишен местен жител били открити 90 кутии цигари от марката “Ева” без български бандерол, незаконно притежавана ловна пушка и 15 патрона. В друго помещение на къщата служителите открили още четири мастербокса цигари от марката LM – сини, червени, зелени. Стековете били фабрично опаковани с прозрачно фолио. Оказало се, че вместо цигари стековете били пълни със стиропор, прикрепени с пирона, за да бъде постигнато обозначеното върху опаковката тегло. Оръжието, боеприпасите и цигарите са иззети, образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси срещу 55-годишния мъж. Работата по установяване на произхода на контрабандните цигари продължава. /снимки/


СДВР. След успешна оперативно-издирвателна работа криминалисти от столичната дирекция разкриха и задържаха двама опасни грабители. На 29 декември миналата година в Четвърто РУМВР се получава сигнал, че 38-годишен мъж е пребит с палки на малка уличка в центъра на София и ограбен. Двамата нападатели отнели чантата му с лични документи, кредитни карти и значителна сума във валута. Със случая се заемат служители от сектор “Грабежи” в СДВР. В хода на разследването са установени и задържани извършителите – 20-годишните Р.Н., известен на органите на реда, и Х.Г., без криминални регистрации до момента. При претърсване в дома на Х.Г. са открити и иззети 6 газови пистолета и боеприпаси за тях, бойна граната, метална палка, маска с прорези за очите и устата, електронна везна и 122 грама марихуана. Материалите са докладвани на прокурор от СГП. На двамата е повдигнато обвинение за извършен грабеж, а на Х.Г. – и за притежание на наркотични вещества. Наложена им е постоянна мярка “задържане под стража”.


Криминалисти от сектор “Престъпления свързани с МПС” в СДВР и колегите им от Първо РУМВР са разкрили автокрадец, задигнал луксозен автомобил от паркинг на летище “София”. На 12 януари собственикът на “Порше Кайен” установил, че колата липсва от платения паркинг, където я бил оставил четири дни по-рано. След прецизна оперативно-издирвателна работа се установило, че автор на престъплението е 28-годишният Р.Р. от Хасково, известен на органите на реда. Той е с мярка за неотклонение “задържане под стража” за 72 часа. Изяснило се също, че автомобилът бил продаден за 30 хиляди лева на 44-годишен мъж в друг град на страната. Открит е и посредникът, извършил продажбата – П.Л./37г./, регистриран в полицията, който е арестуван за 24 часа в Първо РУМВР. Работата по случая продължава.


ОДМВР-София. Полицаи от РУ-Етрополе заловиха трима младежи, които разбили два пъти павилион за цигари и вестници в града. При обиск в дома на единия от тях служителите иззели семена и саксии с канабис. Тарторът на групата - С.Т./18г./, е известен на полицията за притежание на наркотици и осъждан за кражби. Тримата извършили двата набега в павилиона на 19 февруари и 12март, като счупили катинара и разбили вратата. От обекта откраднали неголямо количество цигари от различни марки. Вчера С.Т., М.Х./19г./ и непълнолетният им авер били задържани за 24 часа в местното РУ. В обитаваните от тях жилища били извършени претърсвания. В дома на М.Х. полицаите открили семена и две саксии с канабис. След разпит в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, непълнолетният е предаден на родителите. По двата случая са образувани досъдебни производства, които ще бъдат обединени в едно. Материалите са докладвани на Районна прокуратура.


Ботевградски криминалисти заловиха стар познайник на полицията с 90 кг крадена медна тел. Вчера следобед била получена информация, че съмнителен мъж прекарва с автомобила си меден кабел в пункт за изкупуване на метали в Ботевград. Веднага на място били изпратени двама полицейски служители, които заварили Т.М./37г./ от с. Врачеш с лек автомобил “Фолксваген Пасат” в двора на фирмата. При проверка на возилото в багажника били открити пет чувала, натъпкани с кабели. Т.М. се опитал да заблуди полицаите, че имал договорка със собственика на обекта. Служителите на реда установили, че собственикът е в Германия и въобще не бил разговарял с Т.М. 37-годишният мъж е задържан в РУ-Ботевград за 24 часа. Води се досъдебно производство. За случая е уведомена Районна прокуратура.


Благоевград. Полицаи от гр. Гоце Делчев задържаха трима крадци на телефонни кабели . На 16 март около 14.00 часа в районното управление бил получен сигнал от служители на ГПУ, че в местността Горчив андък, землище на с. Беслен, са установени трима мъже, които разкопават кабели. Незабавно на място е изпратен полицейски екип, който задържал в момент на извършване а кражба на телефонни кабели Д.М./27г./, Л.М./26г./ и В.С./28г./, и тримата от с. Беслен. Мъжете били изкопали около 50 м телефонен кабел, собственост на БТК. По е образувано полицейско дознание.


Пазарджик. За пореден път велинградски полицаи установиха продажба на цигари без бандерол. Вчера следобед органите на реда извършиха проверки в търговски обекти в ракитовското село Дорково. В един от тях, собственост на 46-годишния жител на селото А.И., били открити 93 кутии с цигари без бандерол. Тютюневите изделия са от марките “MOND” и “SLIMS”. Акцизната стока е иззета, а срещу собственика и е образувано бързо полицейско производство.


Ямбол. В ОДМВР–Ямбол е образувано досъдебно производство за контрабанда на текстилни стоки през ГКПП- Лесово. На 14 март около 13.30 часа на трасе вход товарни автомобили от Р. Турция за Р. България, е извършена щателна митническа проверка на товарен автомобил “Рено-Магнум”, управляван от румънски гражданин. В хода на проверката са намерени общо 15 800 недекларирани текстилни стоки /панталони, поли, тениски, клинове, шалове, спортни костюми и сака/. На 16 март, след приключване на действията по проверката, стоката е задържана на МП – Лесово, а румънският гражданин - задържан с заповед за 24 часа. Продължават процесуално-следствените действия по случая.


Пловдив. Полицията изяснява обстоятелствата около смъртта на 70-годишна жена, починала в дома си на ул. ”Бряст”. По време на огледа били открити следи от насилие. Днес предстои да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, която ще изясни причините за смъртта. В ареста на Второ РУМВР за 24 часа е задържан синът на жертвата – К.А./48г./, като заподозрян в извършено насилие над възрастната жена.


Благодарност. “Вие върнахте надеждата ми, че в България ред и законност може да има” - с тези думи млад мъж от Силистра приветства успешно приключилата операция на служителите от ГДБОП и колегите им от Силистра по залавянето на М.К. на 10 март т.г., примамвал момчета на възраст между 13 и 16 години. Тогава в дома му спецполицаите откриха компютърна конфигурация и магнитни носители, съдържащи стотици порнографски снимки и видеоклипове с малолетни и непълнолетни момчета. Намерени и иззети бяха 6 видеокамери, газов пистолет, палки и белезници. В писмото си силистренецът обяснява, че лично бил заплашван от задържания и след като подал жалба в полицията, получил закрила, на която не се надявал.


Семейство от София също изказва искрената си благодарност към служителите на РУМВР-Царево. В края на ноември м.г. те били на почивка в с. Лозенец и се простили с двигателя на лодката си, която оставили на лодкостоянка. С недоверие и предубеждение отишли в полицията и подали жалба. Изобщо не се надявали, че служителите на реда ще вземат присърце проблема им, затова изненадата им била голяма, когато оттам им се обадили, за да им кажат, че двигателят е открит и могат да си го вземат. Разкрити са и злосторниците. “Обръщаме се към всички, които не дооценяват труда на тези служители и се отнасят с пренебрежение и съмнение към тях. Не бързайте с преценките”, пишат те в писмото и благодарят на полицаите за положените усилия и добре свършена работа.


Photobucket

Няма коментари:

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket